Je léto plné putovních cest a skleníků s rajčaty, záhonů s pažitkou, petrželkou, bazalkou či zelenou cibulkou. Napadlo mi podělit se o jedno oblíbené rodinné vegetariánské jídlo „Mungo s bramborem“, které výborně chutná s rajčaty, teplé i studené. Je rychlé, jednoduché a hodí se skvěle i na cesty. Stačí sbalit mungo a ostatní většinou všude seženete. Máčet mungo lze ve sklenici přes noc. K vaření stačí dvě plotýnky, a je-li potřeba dokonce i jeden kotlík nebo hrnec.
Tento jednoduchý recept jsme vymyslely s mou maminkou, když jsem v šestnácti začínala s vegetariánstvím. Zpočátku nás vynalezený pokrm okouzlil hlavně tím, že připomínal milované babiččino bramborové “Na kyselo”, jen místo masa v něm bylo právě mungo.
Tajemství jeho typické kouzelné chutě spočívá nejen v promíchání munga s brambory s jemně osmahnutou cibulkou, ale hlavně v hojnosti přidaného mletého kmínu.
A jak na to:
Pro velký hrnec (cca 3-4 porce):
Ingredience:
1 hrnek suchého munga (2 hrnky naklíčeného)
7 velkých brambor
1 velká cibule
2 lžíce másla nebo ghí nebo kokosového oleje
1 pytlík drceného či mletého kmínu
sůl
Příprava:
Den předem namočím cca 1 hrnek munga. Můžeme ho namočit i více dnů předem, chceme-li ho mít naklíčené.
Vaření:
1. Pomalu osmažím velkou cibuli nakrájenou na drobno pod poklicí cca 20 minut na mírném ohni do světle hněda, nejlépe na másle nebo ghí (přepuštěné máslo).
2. Dám 7 velkých brambor vařit s mletým kmínem a solí.
3. Namočené mungo sliju a propláchnu (klíčené už jen propláchnu, protože při klíčení se už mungo nemáčí, jen vlhčí).
4. Mungo přidám k osmahnuté cibulce a přiliji trochu vody, hodně drceného či mletého kmínu (3 lžičky) a sůl a vařit
Když je mungo měkké, vmíchám brambory k mungu (voda je vyvařená, mungo měkké).
A přidám dle potřeby další kmín.
Příloha a ozdoba:
Doporučuji podávat s rajčaty nebo kyselou okurkou či kysaným zelím.
Jídlu sluší i zelené posypání: petrželkou, pažitkou, bazalkou, zelenou cibulkou či jinou vaší oblíbenou bylinkou.
Dobrou chuť.