Připravuje se velice rychle a jednoduše, a lze použít jakoukoliv mouku, takže můžete mít Jablkoň bezlepkový, celozrnný nebo i s klasickou pšeničnou moukou a lepkem. Jablkoň je vždy lahodný, neboť chuť tvoří hlavně jablka a skořice.

Co potřebujeme:
2 – 3 hrnky jablek nahrubo nastrouhaných
1 hrnek třtinového cukru
1,5 – 2 hrnky hrubé mouky (rýžová a kukuřičná 1:1, nebo špaldová, nebo pšeničná)
1 prášek do pečiva
2 lžíce kokosového oleje (nebo slunečnicový olej, máslo) – lze vynechat
2 lžíce skořice
2 hrsti rozinek – lze vynechat
Jak na to:
Jablka nastrouháme nahrubo i se slupkou (pro děti lze nastrouhat najemno a jablíčka oloupat), promícháme s cukrem (případně i tukem). Přidáme mouku, koření, promícháme a jablečnou směs upěchujeme do kokosovým tukem vymazaného a polohrubou moukou vysypaného pekáče. Pomalu pečeme cca při 150 – 180°C. Upečený pro náročnější labužníky posypeme pravou vanilkou.