Podzim a zima jsou časem jablíček, jablečných závinů, vůně skořice a u nás doma Jablkoně. Manžel a syn tuto šťavnatou jablečnou buchtu milují.
Připravuje se velice rychle a jednoduše, a lze použít jakoukoliv mouku, takže můžete mít Jablkoň bezlepkový, celozrnný nebo i s klasickou pšeničnou moukou a lepkem. Jablkoň je vždy lahodný, neboť chuť tvoří hlavně jablka a skořice.
Co potřebujeme:
2 – 3 hrnky jablek nahrubo nastrouhaných
1 hrnek třtinového cukru
1,5 – 2 hrnky hrubé mouky (rýžová a kukuřičná 1:1, nebo špaldová, nebo pšeničná)
1 prášek do pečiva
2 lžíce kokosového oleje (nebo slunečnicový olej, máslo) – lze vynechat
2 lžíce skořice
2 hrsti rozinek – lze vynechat
Jak na to:
Jablka nastrouháme nahrubo i se slupkou (pro děti lze nastrouhat najemno a jablíčka oloupat), promícháme s cukrem (případně i tukem). Přidáme mouku, koření, promícháme a jablečnou směs upěchujeme do kokosovým tukem vymazaného a polohrubou moukou vysypaného pekáče. Pomalu pečeme cca při 150 – 180°C. Upečený pro náročnější labužníky posypeme pravou vanilkou.
Jako terapeutka v Holistické regresní terapii a Spirituální regresi mezi životy pomáhám druhým na cestě poznáním i při jejich sebeléčení. Mou vášní je život sám. Miluji jeho kouzla, paradoxy, i jeho dokonalé nedokonalosti. Speciálně ženám, které prošly traumatem “ztráty” nenarozeného dítěte přináším poselství ze svého příběhu. Vím, že si můžeme volit směr našeho příběhu a měnit tak svůj osud.
Už jsem tu byl někdy dřív,
leč nevzpomínám kdy a jak.
Přec znám tu trávu u dveří,
ten krásný sladké vůně mrak,
ten lehký vzdech a světel břeh.
Dřív bylas má, my jeden dech –
Však kdy to bylo, nevím as:
let vlaštovek, ten křídel stín, a ty skláníš šíji zas.
Teď závoj spad – a už to vím.
Dante Gabriell Rossetti
(obraz La Pia de‘ Tolomei)