Miluji jednoduchou veganskou raw stravu, a tak jsem pro svou rodinu vymyslela nepečenou domácí přípravu flapjacku. Je velmi rychlá, nízkotučná a superchutná. Tento původně pečený britský koláček je lahodným pohoštěním i výživnou posilou na cesty, svačinou do práce, do školy nebo na výlet.
INGREDIENCE:
500 g jemných vloček (nebo obyčejných, které v mixéru nadrtíme najemno)
6 rovných lžic panenského kokosového oleje
2 lžíce tmavého třtinového cukru s melasou (lze vynechat)
5 lžic rýžového sirupu a 2 lžíce medu (nebo 5 lžic medu)
1 lžíce skořice (výborný je i badyán, špetka hřebíčku)
½ hrnku (125 ml) vlažné vody (1 hrnek o objemu 250 ml)
POSTUP:
Cukr a tuk rozpustím v teplé vodě nebo na mírném ohni v hrnci, přidám rýžový sirup, skořici a do vychladlé směsi přidám med, a vločky a důkladně promíchám. Směs vtlačím do malého pekáčku o velikosti třeba 20×20 nebo 15 x 25 cm, vymazaného lehce kokosákem (lze vysypat lehce skořicí). Flapjack je pak vysoký cca 2 až 3 cm.
Nechám vychladnout v lednici, mrazáku či na jiném chladném místě.
Směs se vám bude zdát drobivá, ale v mrazáku tak za půl hodiny ztuhne, a když flapjack nakrájíte zjistíte, že drží kompaktně. Drobečky stačí jen přimáčknout nožem k ukrojenému kousku.
Tip: Ještě před vložením do chladu flapjack v pekáčku nakrájím. Lépe drží pohromadě, když se krájí.
V létě je nejlepší z lednice, vychlazený chutná výborně a také líp drží pohromadě 🙂
Lze jej dochutit: nasekanými rozinkami, datlemi, oříšky, karobem, kousky čokolády, různým kořením, sušeným ovocem, atd.. Dle vaší fantazie vzniknou různé varianty.
Posypat ho můžete: skořicí, práškem karobu, oříšky
Tip: Polijte flapjack sirupem či medem a posyp na něm bude lépe držet.